Chirurgie | Castraties

Mocht uw paard onregelmatig zijn, dan is het belangrijk om door middel van een grondig onderzoek de oorzaak te achterhalen. Pas als de oorzaak bekend is kan een effectieve behandeling worden ingezet.


Castraties

Een hengst kan op verschillende manieren gecastreerd worden. De keuze van de castratiemethode is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de hengst en de aanwezigheid van beide ballen in het scrotum.


Jonge hengsten (<3 jaar)

Jonge hengsten (<3 jaar) worden bij ons vaak staand gecastreerd. Het voordeel hiervan is dat er geen anesthesierisico is en het paard niet hoeft op te staan na de castratie.is een recovery, waarbij het paard weer in de benen moet komen, niet nodig. Om deze methode toe te kunnen passen moeten beide ballen in het scrotum aanwezig zijn. Hierbij wordt het paard gesedeerd en worden huid en testikels lokaal verdoofd. Na de castratie worden de operatiewonden open gelaten, zodat de wonden kunnen draineren. Hiervoor is het van belang dat het paard na de operatie veel beweging krijgt, hiermee wordt ook de zwelling geremd.


Oudere hengsten

Bij oudere hengsten of hengsten die al hebben gedekt zijn de testikels en zaadstreng al veel beter ontwikkeld. Het risico op complicaties na een staande castratie is dan veel groter. Wij adviseren deze hengsten liggend, onder algehele anesthesie, te laten castreren. Hierbij wordt het paard liggend, op de rug, op de operatietafel gelegd en worden de testikels via het lieskanaal verwijderd. Het gaat hier om een steriele operatie, waarbij de operatiewonden worden gehecht. Na de operatie moet het paard gedurende 10 dagen op rust voor het helen van de wonden, maar kunnen sneller weer in het werk worden gezet dan na een staande castratie. In het geval van een klophengst is een castratie over de lies, onder algehele anesthesie de enige mogelijkheid. Bij een klophengst zijn één of beide testikels niet ingedaald in het scrotum, maar in buik of lieskanaal blijven hangen.


Hengsten kleine rassen

Hengsten van kleine rassen, zoals Shetlanders en miniatuur paarden worden bij voorkeur onder een kortdurende algehele anesthesie bij ons in de recoverybox gecastreerd. De castratiemethode is dezelfde als gebruikt bij de staande methode, maar het neerleggen van de kleine rassen maakt de ingreep gemakkelijker voor de dierenarts. Na de operatie kan het paard/de pony gecontroleerd weer wakker worden in de recoverybox.

Indien u meer informatie wenst te ontvangen of vragen heeft betreft de kosten, kunt u contact opnemen met de kliniek.

Maak een afspraak

Contact

Paardenkliniek Aa en Hunze
Elperstraat 3
9443 TL Schoonloo

0592-501651
Wij gaan verhuizen!

Wij gaan verhuizen!

Geplaatst op: 2021-04-09

Beste klanten, Zoals de meeste van jullie al vernomen hebben gaan we volgend jaar verhuizen naar een andere plek. De nieuwe paardenkliniek zal in Orvelte worden gerealiseerd en naar verwachting zal de bouw/verb...

Lees meer Meer nieuws
Merriespreekuur

Merriespreekuur

Geplaatst op: 2021-04-09

Per 1 april is er weer inloopspreekuur voor het scannen van de merries! Van maandag t/m vrijdag tussen 08.30-09.00u kunt u vrijblijvend, zonder afspraak langskomen om uw merrie te komen scannen.  

Lees meer Meer nieuws