PENS-therapie bij headshaking (hoofdschudden) bij paarden

Headshaking (hoofdschudden) bij paarden

Headshaker is een erg vervelende aandoening voor m.n. het paard, maar ook voor de ruiter. Helaas gaat de aandoening bijna nooit vanzelf over.

Hoe ziet headshaken er uit?

Het kan zich op verschillende manieren uiten zoals:  op en neer gaande en/of draaiende/zijwaartse bewegingen maken met het hoofd, vaak knipperen met de ogen, overdreven orenspel, neus en hoofd wrijven langs de benen of stalwand (waarbij het paard zich kan verwonden). Het paard heeft er echt last van.

Wat zijn de oorzaken van headshaken?

Er zijn veel aandoeningen die headshaking kunnen veroorzaken zoals problemen van het gebit, luchtzakken, de ogen,oren etc. Ook pijn aan rug en ledematen kunnen headshaken veroorzaken door ongemak. Echter meestal wordt er geen oorzaak gevonden en blijkt dat de oorzaak neurologisch is: een overgevoeligheid van de Trigeminis zenuw. Dit is een belangrijke zenuw in het paardenhoofd die zorgt dat het paard gevoel heeft in de neus, mond en aan het gezicht.  Doordat deze zenuw overdreven gevoelig reageert op prikkels zoals licht (UV straling), wind, pollen, regen etc. gaat het paard headshaken. Het kan dus, afhankelijk van de oorzaak, een seizoensgebonden probleem (voorjaar of vroege zomer) zijn of niet.

Hoe kan headshaken behandeld worden?

Eerst zou een neusnetje geprobeerd kunnen worden. Dat werkt echter meestal niet afdoende.

Als dat niet werkt zou het paard met medicijnen behandeld kunnen worden. Echter het nadeel van deze medicijnen is dat ze bijwerkingen kunnen hebben en doping-positief zijn. Ook zijn deze medicijnen erg duur en hebben niet altijd het gewenste effect. Daar komt nog bij dat ze vaak moeten worden gegeven wat niet erg praktisch is.

Er is recent in Engeland een behandelmethode ontwikkeld die PENS wordt genoemd: Percutaneous Electrical Nerve Stimulation. Wij hebben deze methode al in onze kliniek met succes toegepast; wel moet nog afgewacht worden hoe lang de behandelde paarden klachtenvrij blijven.

Er wordt een probe  ingebracht vlakbij de Trigeminis zenuw. Daarna wordt deze zenuw gestimuleerd (overstimulatie) dmv electrische schokjes om deze zenuw ongevoeliger te maken. Het paard wordt hiervoor wel suf gemaakt, maar kan op het staande paard worden uitgevoerd. De eerste resultaten zijn veelbelovend: 4 behandelingen zouden het headshaken drastisch doen verminderen voor langere tijd is, gebleken uit een Engels onderzoek.

Daarnaast blijft het management erg belangrijk. Dat wil zeggen het wegnemen van specifieke prikkels zoals het binnen gaan rijden of  ’s avonds gaan rijden als het paard headshaked tgv licht. Of probeer een zonlicht-werende vliegenkap. Ga niet buiten rijden als het te hard waait indien het paard gevoelig is voor wind; hetzelfde geldt als het paard gevoelig reageert op regen.

Het blijft een frustrerende aandoening voor eigenaar en paard en het is echt zoeken voor elk paard wat het beste werkt.

Maak een afspraak

Contact

Paardenkliniek Aa en Hunze
Elperstraat 3
9443 TL Schoonloo

0592-501651
Wij gaan verhuizen!

Wij gaan verhuizen!

Geplaatst op: 2021-04-09

Beste klanten, Zoals de meeste van jullie al vernomen hebben gaan we volgend jaar verhuizen naar een andere plek. De nieuwe paardenkliniek zal in Orvelte worden gerealiseerd en naar verwachting zal de bouw/verb...

Lees meer Meer nieuws
Merriespreekuur

Merriespreekuur

Geplaatst op: 2021-04-09

Per 1 april is er weer inloopspreekuur voor het scannen van de merries! Van maandag t/m vrijdag tussen 08.30-09.00u kunt u vrijblijvend, zonder afspraak langskomen om uw merrie te komen scannen.  

Lees meer Meer nieuws