Tandheelkunde | Gebitsproblemen

Paardenkliniek Aa & Hunze heeft de kennis en kunde in huis om alle vormen van gebitsproblemen bij uw paard/pony  te behandelen en nog belangrijker: deze te voorkomen!

Bij een gebitsbehandeling worden scherpe punten (haken en scherpe randen) afgevijld. Ook wordt het gebit weer in balans gebracht zodat snijtanden en kiezen correct op elkaar aansluiten en geen belemmering vormen voor de bewegingen van het kaakgewricht.

Een slecht gebalanceerd gebit kan er namelijk toe leiden dat de onderkaak niet soepel van links naar rechts en van voor naar achter ten opzichte van de bovenkaak kan bewegen. Dit zorgt voor stress in het kaakgewricht en spanning in de kaak spieren en de spieren rondom de hoofd-halsverbinding wat rijtechnische problemen kan geven (tegen het bit, slecht inbuigen etc)

Ook voor de gehele vertering van uw paard is het erg belangrijk dat er goed gemaald kan worden en dat het voer zo klein mogelijk door gaat naar de maag. Dan kunnen er veel meer voedingstoffen uit het eten worden gehaald. Een goed verzorgd gebit komt dus zowel het berijden van het paard als de spijsvertering ten goede!

Ook de volgende aandoeningen van het gebit kunnen we behandelen als we die tegenkomen:

• Diastasen (ruimte tussen de kiezen) uitvijlen
• Wolfskiesjes verwijderen
• Melkkiezen(doppen) verwijderen
• EOTRH (ontsteking van de wortels van de voortanden) behandelen
• Kies extracties staand (evt liggend)

Opm: deze aandoeningen behandelen we onder sedatie (paard wordt suf gemaakt) omdat dit anders te stressvol en pijnlijk is voor het paard.

 

Wanneer is het vooral belangrijk om het gebit van uw paard te laten controleren?

• Op de leeftijd van ong. 2,5 jaar. Ze beginnen dan te wisselen en de laatste kiezen komen door

• Bij seizoenswisselingen en dus voerveranderingen, van gras naar hooi/kuil (lastiger te kauwen)

Verder geldt in het algemeen: om de spijsvertering optimaal te houden is een  goed begin (kauwen)  het halve werk (verteren)!

 

Maak een afspraak

Contact

Paardenkliniek Aa en Hunze
Elperstraat 3
9443 TL Schoonloo

0592-501651
Wij gaan verhuizen!

Wij gaan verhuizen!

Geplaatst op: 2021-04-09

Beste klanten, Zoals de meeste van jullie al vernomen hebben gaan we volgend jaar verhuizen naar een andere plek. De nieuwe paardenkliniek zal in Orvelte worden gerealiseerd en naar verwachting zal de bouw/verb...

Lees meer Meer nieuws
Merriespreekuur

Merriespreekuur

Geplaatst op: 2021-04-09

Per 1 april is er weer inloopspreekuur voor het scannen van de merries! Van maandag t/m vrijdag tussen 08.30-09.00u kunt u vrijblijvend, zonder afspraak langskomen om uw merrie te komen scannen.  

Lees meer Meer nieuws